Kopaoničke minijature 2

      Kada  jul zagreje Kopaonik, rascvetaju se skijaške staze i pretvore u botaničke bašte. Na  Sunčanoj Dolini sve buja od šarenog cveća, zelenih smreka i pesme zrikavaca. Zimi, ovim delom Kopaonika krstare skijaši, a leti sakupljači borovnica i ljubitelji prirode.


        Levo do meteorološke stanice, gde počinje ski staza, vrluda mali potočić niz hladovinu grmlja kleke. Kopaonički suveniri, maline i šumske jagode, ovde prvo sazrevaju.
Mene na ovou  stranu Kopaonika najviše privlači sam položaj. Blizina naselja , a opet nekako, divljina. Zađem iza stubova žičare i zaronim u spokoj zelenila. Noge utanjaju u bujnu travu kao u nafiniji tepih.


           Majčina dušica ovde ima poseban miris i tamnu boju. Kantarion, divizma, virak, razgon, hajdučica, svojim jarkim bojama ulepšavaju zelenu pozadinu. Od svake naberem po jednu rukovet, da spremim za zimu.


        Sunčana Dolina je carstvo orhideja. Upečatjive mirisne biljke plene i bojom i oblicima. Visoka kopljasta orhideja Gymnadenia conospea, barski pegavi kaćun, majski kaćun, okrugla orhideja su samo neke od njih. Sve su zaštićene Zakonom a neke spadaju i u ugrožene vrste. Skoro sve vrste Dactylorhiza rastu u hladu smreka na samom početku staze, kao i oko ivice žbunova kleke. Jake ljubičaste boje  u društvu sa žutom bojom divizme, plene stazom.



         Nebrojeno mnogo drugih vrsta zaštićenih biljaka raste ovde. Geranijum, maslačak, zvončići, karanfili, crvena detelina, strupnik su samo neke od njih.
             Boje, mirisi, lep pogled, sunce i zavetrina su razlog što Sunčanu Dolinu posebno volim. Ali i šumske jagode i maline. Zbog njih krenem put Kopaonika ali se vratim bez njih. Vreme mi prodje u razgledanju lepota i traženju neobičnih insekata. A da bih slikala pticu zimovku, moram satima mirno da sedim na jednom mestu.


       Ni pečuraka ne nedostaje na Sunčanoj Dolini. Pored stubova žičare  rastu gljive velika puša i rudnjača, a u gustišu smreke  vrganji i lisičarke. Kopaoničke lisičarke su bleđe i sitnije ali čvrste i jedre što ih čini najboljim u svojoj vrsti.


      Okušajte sreću,  upoznajte Sunčanu Dolinu leti. Mene je začarala. Lepša je nego u zimskom ruhu.


      

       Vaša Caka

Tekst i fotografije: Svetlana Krdžić

Коментари