Kopaoničke minijature



Na Kopaonik je uvek lepo doći. Svoju lepotu pokazuje na razne načine, a najlepše vreme na Kopaoniku je u julu i avgustu. Topli i dugi dani pogoduju bujanju biljnog i živitinjskog sveta.
Između Jarma i Srebrenca, na mestu gde je prokopan put, uzdiži se strme i kamenite obale obrasle biljnim vrstama svojstvenim samo Kopaoniku. Sitne, šarene biljke svojim izgledom i bojom krase sive  kamene zidove.




Posebna vrsta zvončića, Jugoslovenski zvončić  Edraianthus jugoslavicus, dominira krajolikom i svojom svetlo plavom  bojom privlači pogled.

       U društvu sa zvončićem raste i kamenika, Saxifraga serpervivum. Sitni purpurni cvetići otvaraju svoje latice rano u julu i oživljavaju kamene puktine.


        Na kamenim zidovima raste i
majčina dušica Thymus serpilum.

 

 


Sve ove sitne biljke pružaju dom i hranu za razne vrste insekata i leptira.








         Odoljen, zvončići , orhideje, kantarion, ranjenik,karanfili i obilje drugog šarenog cveća pravi su biser Kopaonika.





     Na Jarmu vladaju posebni klimatski uslovi. Jaki vetrovi i temperaturne razlike uslovljavaju biljke da pronađu najbllje uslove za opstanak. Većina biljaka je obrasla dlačicama ili imaju sitne listove ili rastu u jastučastim formama.
Divizma je najbolji primeer opstanka u takvom okruženju. Njeni listovi i cvetovi su gusto obtaasli dalčicama sličnim somotu, koje štite od izmrzavanja i isušivanja.


Na ovom području raste i čuvena hajdučka trava kralja Aleksandra, Achillea millepholium reini Alexander, koja uspešno odoleva razliičitim uslovima.
Plava Ajuga, je svoje cvetiće sakrila u lisnu rozetu takođe plave boje, a listove prekrila sa puno dlačica da štite od nepogoda.






Jarke boje cvetova privlače puno leptira i insekata koji ceo svoj život provedu na jednoj livadi.











       Sa oduševljenjem Vas pozivam da zavirite u skrivene kutke i livade Kopaonika i upoznate drugo, možda lepše, lice ove planine.

Vaša Caka









Коментари

Постави коментар