Na sedmom kilometru

   Na  granici sela Oplanići i Sirča, uz Petrin potok, odvaja se put za selo Trgovište. Zaboravljeno, ljupko selo u samom srcu Kotlenika, deli samo sedam kilometara od grada.
      Kad se izađe uz prvu uzbrdicu, pored samog puta, traje Žuta bara. Ceo ovaj kraj je poznat po uzrecici: Sirča, Borča, Oplanići, Žuta bara, Popovići.     Ovo je  južna  granica Šumadije i Kotlenika. Žuta od rascvetale barske perunike u proleće i barske trske u jesen.Nikad ne presušuje. Legenda kaže da su u njoj Turci zakopali blago. Do sada ga još niko nije pronašao.

        Posle zaseoka Ravni gaj, dobar seoski put krivuda do reke, malog skrivenog raja u Kotieniku. Nekada su  na ovoj reci bile tri vodenice. Sada samo ostaci prošlosti vire iz ostruge i kopriva. Iskopan jaz za  dovod vode, slomljena krila turbine, kamena osnova zgrade i prolomljene drvene grede još uvek stoje na Ljubovoj vodenici kod vodopada. Lepota skrivena u bukovoj sumi u hladu velike stene koja ga oblikuje.
 




       Posle malog mosta, put skreće desno, uzbrdo do centra sela. Nekoliko napuštenih kuća i imanja sustiže zub vremena. Slika zaborava.

 U pravcu Klika, obližnjeg vrha, razasulo se petnaestak domaćinstava, starih, tipično srpskih kuća. Njihovi vlasnici svoje ognjište nisu napustili, žive skromno od stoke i šume.  
Nedavno sam ovamo došla sa grupom planinara koji se prvi put sreću sa Trgovištem i Kotienikom. Jedna od drugarica, Sneža,  ovako je napisala:
" Odmah sam se zaljubila u ovo selo, kuće male, krečene u belo i divnu prirodu." Dogovorili smo se da dođemo ponovo, nije daleko, samo sedam kilometara od grada.
    Nekad je započeta izgradnja objekta za smeštaj dece sa disajnim tegobama, ali nikad završena. I ovu lepo zamišljenu gradjevinu osvaja kupina.
    

     Moj Kotlenik je blaga, topla, suncem obasjana planina. Svašta tu ima. Retka gljiva,  hrastova sjajnica, u svetu poznata kao cudotvorna Reishi, Ganoderma lucida, kraljevka, bela mlečnica, sirnjaja, sve vrste vrganja, lisičarke, crna trubica i gaća ili kako ovde kazu bulindža, Amanita cesaria-carska gljiva.










     

      Kotlenik je i carstvo orhideja. Sve su vrste zašticene, lepe, mirisne i malo poznate. Spiralna orhideja, gusterov jezik, leptir orhideja, andjeo orhideja, šumski čovečuljak, dugolisna cefalantera, kaćuni- veliki i mali, plaštak i dr. 

       Osim orhideja i lekovito bilje oplemenjuje Kotlenik. Nisam odolela da ne ponesem suvenir iz Trgovista. Nabrala sam rukovet kostrike koja je simbol Kotlenika. Crvene bobice na zelenim žbunovima pravi su ukras ove planine.


    Napustite malo grad i popenjite se na Kotlenik, nije daleko a vredi. Udahnite punim plućima. Kotlenik je naša vazdušna banja.



Vaša Caka.

Коментари