16. golijksa transverzala

Od Rudna do Radočela


U subotu 9. juna održana je na Rudnu republička planinarska akcija " 16 .Golijska transferzala", u organizaciji PSK Železničar Kraljevo. Preko 200 učesnika ove već jubilarne šetnje od Rudna do Radočela uživalo je u lepom danu i bujnom zelenilu planine.

Domaćini akcije potrudili su se da staza bude dobro obeležena. Nedelju dana pred zvanično otvaranje akcije članovi PSK Železničara izašli su na teren i osvežili boju na markacijama.Takodje su rasklonili popadalo drveće sa staze i orezali zelenilo oko oznaka.


Posle pozdravnog govora našeg predsednika akciju je u svojstvu delegata PS Srbije otvorio Radoljub Knežević. Ispred planinarskog doma na Rudnu, kraljevčani i članovi sedamnaest planinarskih klubova učesnika krenuli su put Krivače na Radočelu na visinu od 1643m. Šarena kolona je stazu prešla u proseku za 4 sata. Najbrži su na vrh stigli oko 11:30, a poslednji oko 13 časova.

U povratku u dom akcijaše je dočekao pasulj iz kazana i vesela muzika. Najzanimljiviji su mi bili gosti iz Smedereva iz PSK Čelik. Imala sam priliku da usput saslušam njihove zadovoljne komentare, a posebno su oduševljeni brojnim izvorima pitke vode na Radočelu. Pod samim vrhom Krivača je jedan takav izvor.

Akcija ovog tipa podrazumeva produžen boravak na Rudnu. Pojednici su iskoristili priliku da posete selo Bzovik i Košaninova jezera a drugi su otišli da vide reku Izubru koja je od Rudna udaljena 7 km.
Najviše učesnika došlo je iz kluba PK Vrbica iz V. Plane. Njima je dodeljena zahvalnica i pehar. Drugo mesto je zauzeo PK Javorak iz Paraćina a treće mesto PK Čelik iz Smedereva. Najmlađi  učesnik ove akcije imao je 8 godina.


16. Goljska transverzala Rudno-Radočelo-Rudno opravdala je sva očekivanja organizatora. Posebno su vremenski uslovi bili naklonjeni planinarenju, na ivici kiše a opet vidno i prijatno za pešačenje.




Autor teksta i fotografija
Svetlana Krdžić
PSK Železničar 
Kraljevo

Коментари

  1. Sazeto, kratko i jasno. Jezicki odredivo i tacno. Geografski i pojmovno ispravno.Emotivno onoliko koliko je autor poneo u sebi sa Radocela. Ooooopa. Minja

    ОдговориИзбриши

Постави коментар