Gledićka transverzala 2018.

U organizacij Planinarskog društva "Žeželj" iz Kragujevca po dvadesti put je izvedena ova akcija a ovog septembra  prvi put i repulička.

Selo Godačica, odakle počinje pešačenje, nalazi se podno Gledićkih planina, dvadesetak kilometara udaljeno od Kraljeva. Selo Ravanica , gde se akcija završava, samo je par kilometara dalje. Ravanica i Godačica su komšijska sela, oba u opštini Kraljevo.



Kad smo mi iz "Železničara" kretali na put, ja upitah našeg predsednika da li mi ovo gostujemo na sopstvenom terenu? Dvadesetak minuta vožnje je trebalo da iz grada stignemo do Godačice i naravno bili smo prvi. U centru sela, u porti crkve,  skupilo se oko 220 planinara iz šesnaest klubova iz Srbije. Kragujevčani su ugostili i nekolko planinara iz Makedonije. Žeželjevci su dobri domaćini, sa njima se često družimo na akcijama.Posebno mi je draga "dama sa pištaljkom". Gospodja je član uprave PK "Žeželj" i vrlo zanimljiva osoba.Nije važno kako se zovemo, bitno je da se često srećemo u planini, kaže ona.




Uz pozdravni govor nam je predočen plan pešačenja kao i da možemo da biramo stazu na koju ćemo ići. Kraća ide do vrha Miletine livade a duža do Jasenove Glave. Razlika u dužini je oko četiri kilometra. Planinari su se gotovo ravnomerno podelili u dve grupe a ja sam izabrala "kraću stazu".

Staza najvećim delom prolazi kroz selo pa smo Godačicu upoznali od podnožja do vrha. Pred  samim vrhom  zahvatilo nas je nevreme i dobro smo pokisli. Kad su kiša i grmljavina prestali, izašli smo na vrh "Miletine livade". Zeleni prevoj u masivu Gledića, izmedju dva sela sa prelepim panoramskim pogledom.Beli niski oblaci okačili su se o mnogobrojne planinske vrhove a pramenovi izmaglice zaseli su u svaki usek pa slika izgleda prugasto.



Na ovom mestu stoji drveni putokaz gde smo i kuda treba dalje. A u nastavku je selo Ravanica. Zaravnjeni brežuljci i livade smenjuju se sa šumarcima i potocima celim Gledićkim planinama.Kad na ovu planinu gledam iz mog Kraljeva, izgleda visoko, daleko i veliko.Sada, kad sam ovde, shvatam koliko je ova planina blaga, zelena, travnata visoravan ,po kojoj je zadovoljstvo šetati.



Ka selu Ravanica uglavnom se spuštamo šumskim putem, pored urušenih, starih kuća. Negde na tom putu nailazimo na stari bunar pored napuštene kuće i zaustavljamo se da pijemo vodu. Ovaj kraj Ravanice je bogat vodom ali seoski put je gotovo nestao. Ovde je sve nekako  plodno. Livade, strništa, voćnjaci, zasadi dunje i kupine, čak i vinova loza izgledaju zeleno i bujno. Ljudi ovde i nema. Tek poneka kuća je obnovljena i u upotrebi.




Nadomak Ravanice, na kilometar do centra sela, nalazi se najlepši panoramski vidik iz ovog kraja. Slika za razglednicu sa tekstom "Pozdrav sa Gledićkih planina". Do centra sela smo se već dobro raštrkali i prepešačili više od petnaest kilometara. Puni utisaka, skupili smo se u dvorištu škole da se odmorimo uz obavezan pasulj i muziku. Za kraj akcije domaćini su podelili diplome svim klubovima. Kraljevčani su gostovali na svom terenu i protiv domaćina iz Kragujevca osvojili pobedu. Bili smo klub sa najviše učesnika.



Veliki pozdrav svima sa Gledićke transferzale 2018. i vidimo se dogodine, rekoše domaćini na kraju divnog dana.

Tekst i fotografije :Svetlana Krdžić
PSD Železničar Kraljevo.

Коментари