Svet biljaka: Spiralni zasučak

Ničim ne privlači pažnju, nije deblja od pletiće igle, i uglavnom raste na zapuštenim mestima.
Nežni, sitni, beličasti cvetitći, spiralno su poredjani uz stabljiku bez listova, prekrivenu sitnim, belim dlačicama.



Iz porodice je orhideja i u svetu je poznata kao "damine suze". Kod nas se nalazi na listi zaštićenih biljnih vrsta, uskladjeno sa medjunarodnim propisima, kao i sve vrste iz ove velike porodice.

Kad govorimo o orhidejama, uglavnom mislimo na šarene i skupe saksijske lepotice. "Damine suze" ili mala jesenja orhideja, u te ne spada.Ali raste skoro u centru Kraljeva, na ratarskom imanju, na terasama  iznad trafostanice, gde je nekad bio stari vinograd poljoprivredne škole. Ugazila je stoka pri napasanju  i pokošena je većina terena ,ali opstaje na ivicama terasa i u žbunovima divljeg šipurka.



Već nekoliko godina zaredom, koliko posmatram orhideje, na ovom platou cvetaju različitim intenzitetom ali počinju sve ranije..Već u zadnjoj nedelji avgusta počeli su da se pojavljuju pojedinačni primerci. Uglavnom cveta u septembru a nalazila sam klasove i u decembru . Vreme početka cvetanja najviše zavisi od kiše.



Obično cveta pojedinačno, ali gde se ne gazi i ne kosi formira bokor sa 5-6 svetnih spirala. Cvetovi su beli, oborenih glavica ka zemlji, unutra žutozeleni i prijatno mirišu. Kad se gleda prema suncu, cvetići su po ivici čipkasti i prozračni, filigrantski prefinjeni. To je prirodno svojstvo orhideja.



U okolini Kraljeva druga velika populacija ove vrste raste na placu meteorološke stanice na Beranovcu.Na pokošenoj zelenoj livadi se već ovih dana bele klasovi zasučka kao da je pao sneg.
Na Kotleniku,na vrhu Borča, brdu iznad Magnohroma, sa strane suprotno od grada, raste bogata skupina ove orhideje.Teren je vlažan, livade prožete mahovinom pa je ovde zasučak bogatejeg izgleda. Ima više spirala, bokori su uobičajeni, a i nema šta da uništava njeno stanište.



Kad se jednom zagledate u dubinu cveta svake divlje orhideje,  upoznaćete njihovu složenost, finoću,
raspon boja, miris i izgled. Svaka vrsta je priča za sebe. To su naše komšije koji nam samo daju lepotu a zauzvrat ništa ne traže. Nemojmo ih gaziti, čupati i  uništavati livade. Kako je nama na livadi lepo tako je i njima. Ako ih upoznamo možemo ih i sačuvati.


Tekst i fotografije Svetlana Krdžić

Коментари