Kotlenik : Nova staza zdravlja


PSK Železničar Kraljevo  nastavlja  praksu obeležavanja novih staza na novim, neotkrivenim planinama. Posle Žaračke planine, obeležena je staza na planini Kotlenik. Staza je ukupne dužine oko petnaest kilometara a najviša tačka  na stazi je na 646 metara nadmorske visine.

Kotlenik je udaljen od Kraljeva oko desetak kilometara, prostire se u pravcu istok-zapad i ima tri vrha iznad šesto metara i dva vrha preko sedamsto metara nadmorske visine.


Danas obeležana staza počinje u Potočarima, zaseoku Trgovišta, sela u centru Kotlenika. Kraj asfaltnog puta  na ovom mestu predstavlja  početno-završnu tačku staze u obliku izdužene elipse.
Staza vodi uz Trgovištansku reku, dobrim planinskim putem, kroz čistu netaknutu šumu, pored same obale reke. Prve kuće uz stazu pripadaju zaseoku "Kizovci" i ovde se staza odvaja od reke. Uz vrlo blagu uzbrdicu, krivudavim seoskim putem stiže se do skupine starih, tipično srpskih kuća u centru sela Trgovište. Ovde je i kuća Voja Zdravkovića, kao orijentir za kretanje. Kod njegove kuće je raskrsnica seoskih puteva.  Odvajanje levo, pod pravim uglom, vodi ka Kliku, krajnjoj tački ove planinarske staze.





Odavde do Klika ima manje od dva kilometra. Sam Klik je malo uzvišenje iznad sela Trgovište, odakle se vidi cela istočna strana ove planine, Gledićke planine, Željin, Stolovi i svi vrhovi Stolova bliže gradu. Panorama grada se vidi delimično ali se vidi dobar deo toka Zapadne Morave,
 od Adrana do Šumarica.




Ispred Klika je velika ravna livada u kojoj dominira jedno spomen obeležje i jedno drvo kruške.Spomenik su 2011.godine podigli meštani i zahvalni narod ovog kraja u znak sećanja na mlade vojnike . Ovde je 1500 mladića položilo zakletvu  da će u ime kralja i otadžbine braniti svoju zemlju u drugom svetskom ratu. Njihov general je bio Draža Mihajlović čija slika stoji na spomeniku.
Ova velika livada je savršena za odmor posle pešačenja.






U povratku staza vodi na drugi stranu sela Trgovište, tj.od kuće Voja Zdravkovića, levo. Sve oznake su jasno vidljive i mogućnost lutanja po Kotleniku je isključena. U okviru šetnje ovom stazom treba posetiti i mali vodopad na reci. Prirodna tvorevina gde su nekada radile vodenice , najlepša je u proleće kada je reka puna vode. Ovog novembra voda u reci je skoro presušila.
Važno je znati da na stazi ima pijaće vode na tri mesta.


Želja nam je da se planina Kotlenik predstavi u najlepšem svetlu i da sve kategorije planinara i običnih gradjana koriste ovu stazu. Inače, Kotlenik važi za vazdušnu banju Kraljeva  i ovo je nova staza zdravlja. Ovamo se može doći i bez planinarske organizacije i uživati u lepoti i miru Kotlenika.





S posebnim zadovoljstvom ističem da sam najviše insistirala da se planina Kotlenik uvrsti u godišnji plan akcija našeg kluba. Spokoj i jednostavna lepota ove planine oplemenjuju dušu.

Tekst : Svetlana Krdžić
Fotografije: Svetlana i kreatori staze 

Коментари

  1. Komsije, prijatelji ,poznanici i ostali. Ako su vam sladja i lepsa priroda u tudjim krajevima,lepsi potoci, brda i planine nista protiv toga. Idite tamo ali prvo upoznajte svoj kraj da bi znali sta vi to imate. Kotlenik je ovde gradu " pod nosom" i nudi setnju za svacije noge. Ovde deca disu bez pumpice.Oci se odmaraju od prasine i smoga a ako ponesete nesto za jelo kuci necete vratiti nista.Gledace vas zecije i srnece oci, grakace vam gavrani, zvizdace po neki orao ili jastreb. Mozda i vi nesto ugledate a to nesto nije ni politika ni " Parovi" ni " Zadruga"vec sve ovo sto vam je Svetlana opisala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман9. март 2024. 06:45

      Ne kenjaj..uzivaj u prirodi,samo ne kenjaj drugima sta i kako treba da rade.OK?

      Избриши
  2. Bas sam se obradovala novoj stazi i sto je to moj Kotlenik u cijem sam podnozju odrasla a na vidiku mi je uvek bio Veliki vrh, Kotlenika. Iznad kuce na oko 150 m je Klik. E to je posebna prica a ima ih mnogo. Hvala ekipi Zeleznicara za obelezavanje staze.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман9. март 2024. 06:42

    Ima li neko gpx trek za ovu stazu?

    ОдговориИзбриши

Постави коментар