Golija, snežna kraljica



Planinarski klub Železničar iz Kraljeva već tradicionalno, za svoje članove, organizuje ispraćaj stare i doček Nove godine na Goliji. Ova lepotica uvek ima spreman doček za planinare.







Svake godine ukrasi sve smreke i bukve belim nakitom, oiviči puteve blistavilom i prostre nepregledne vidike ispred nas. Golija je uoči Nove godine najlepša. Izviruju crveni krovovi kuća na Odvraćenici iz snežnog pokrivača i razbijaju belinu prostranstva oko izvorišta Studenice.

Odatle i mi svake godine krećemo na Jankov Kamen, devet kilometara udaljeni vrh Golije. Zadnjeg dana decembra, Snežna kraljica nam se predstavila u drugačijem svetlu. Jaka mećava i magla sprečila nas je da dodjemo do vrha, smetovi snega su ponegde bili veći od metra. Planinara u koloni ispred sebe nismo videli dalje od pet koraka.






Vetar ponekad raduva maglu, pa se vidici pored puta otvore, ali na kratko. Već iza sledećeg zavoja na putu, magla. Okrenusmo nazad prema Odvraćenici, biće još prilika.

Sutradan, prvog dana Nove godine, osvanulo je tmurno, maglovito jutro. Mećava celu noć nije posustajala. Podelili smo se u dve grupe: jedni hoće ponovo na Jankov Kamen,a ostali na drugi kraj Golije - Grmičak i Crni Vrh. Do kraja dana vreme je bilo vrlo zanimljivo. Periodi magle i vedrog vremena smenjivali su se na pola sata. Taman pomislimo biće sunca, a ono vetar  iz dubine Snežne kraljice podigne oblake i opet magla.






Do Grmička, prevoja ispod Crnog Vrha, ima oko šest kilometara od Odvraćenice tj.oko dva sata pešačenja. Opet je Snežna kraljica učinila čudo: razgrnula je oblake baš iznad Grmička i podarila nam savršen zimski pejzaž. Blistavi sneg po okolnom žbunju učinio je da biljke izgledaju kao korali.
Smreke u potpuno belim odorama a bukve su kao velike bele kugle.Nestvarno lep zimski ambijent.





Deo planinara koji su otišli ka Jankovom Kamenu, Snežna kraljica je takodje prijatno iznenadila. Ana, Ljubica, Iva, Lidija i Ružica hrabro su savladale dubok sneg i stigle na vrh baš kad je sunce bilo najjače. Beskrajnu belinu oko samog vrha razbija jedino zamrznuta konstrukcija tornja i šarene boje jakni planinara.





Snežna kraljica, Golija, lepa je u svakom izdanju. I ove novogodišnje praznike je učinila nezaboravnim.

Moje utiske i divne fotografije sa ove planine delim sa Vama sa zadovoljstvom.


Tekst: Svetlana Krdžić
Fotografije: Svetlana, Ana, Lidija, Verica

Коментари