Brezna - sunčana strana Goča




Na tromeđi Goča, Studene i Stolova, rasuto na obroncima sve tri planine, leži selo Brezna. Na najvišem vrhu sela, na gočkoj strani, raste jedan crni bor. Simbol Brezne i planine Goč, putokaz i orijentir, poznat kao Bor Samac. 







Trećeg dana februara, okupan suncem, blista usamljeni, dostojanstveni div. Okupila se oko njega šarena družina planinara koji odavde kreću put Dobrih voda na Goču. Stazu dužine trinaest kilometara, po lepom i sunčanom danu, pregazilo je više od stopedeset planinara.





Naši gosti, planinari iz Niša i Aleksinca, već tradicionalno dolaze na Goč početkom februara. Zajedno prošetamo gočkim stazama i podsetimo se uspomena od predhodnih godina.




Sneg se odupire suncu sa ove strane planine. Ponegde gazimo po dubokom snegu a ponegde ga i nema. Gde sunce ogrejava, izbio je vres ispod snega i svojom veselom, svežom pojavom ukrasio je ivice staze kuda prolazimo. U šumi vlada apsolutni mir. Samo se krošnje jela tiho njišu na vetru, a jele su pravi simbol Goča. Visoke, zelene lepotice premašuju tridesetak metara visine. Društvo im prave bukve srebrnih stabala i džinovskih razmera.






Do Cvetnih livada kolona planinara se kreće stazom širokom jednu stopu zbog velikog snega. Na ovom mestu iskoristili smo priliku za fotografisanje i dobar odmor. Mlade breze i otvorena ravnica krase ovu livadu. Neobične šare u snegu koje je napravio vetar, čine da predeo izgleda kao ustalasala, morska pučina.




Odavde, pa do kraja našeg puta, staza vodi kroz gustu šumu. Divlje svinje i srne su na mnogo mesta napravile brloge i staze u snegu. Na starim panjevima i oborenim stablima rastu gljive bez obzira na januarsku hladnoću.




Skupismo se svi u hotelu Dobre Vode i naše druženje nastavismo uz ručak i muziku. Dobru tradiciju nećemo da menjamo. Naš predsednik Dragan Jovanović - Gigo uručio je zahvalnice  učesnicima i zaslužnim pojedincima. Prigodan govor i zahvalnost drugara iz Niša i Aleksinca nije izostala.


Divan dan proveden u planini sa divnim ljudima se ne zaboravlja. Ova priča i fotografije  Brezne i Goča  će i Vas oduševiti.


Tekst: Svetlana Krdžić
Fotografije: Svetlana, Zoran, Ana, Dušica

Коментари

  1. Odličan putopis, dočarao je svaki trenutak proveden na ovoj akciji.Hvala Svetlana,dolazimo sledeće godine obavezno!Pozdrav za gostoprimljive kraljevčane.

    ОдговориИзбриши
  2. Lepo. Bez mnogo reči i malo, ali pravih, slikama sve je kazano što se valja kasti

    ОдговориИзбриши

Постави коментар