Dani borovnica: peto izdanje


           


                 Sredinom jula PSK Železničar iz Kraljeva, organizuje  planinarsku manifestaciju "Dani borovice". Ovo je bilo peto druženje i pohod na planinu Čemerno i vrh Gusarica. Na 1535 metra je ovog jula iz Kraljeva krenulo tridesetak planinara. Uz put su nam se pridružili i planinari iz našeg komšijskog kluba Radočelo iz Ušća. Njihov uspon je bio izazovniji i duži ali su u dogovoreno vreme stigli na vrh.





             Sa nama su se ove godine, kao i predhodnih,  družili  gosti iz Makedonije, iz planinarskog kluba Korab. Njih osmoro je dva dana gostovalo u Bresniku i uživalo u lepotama planine Čemerno.




              Stazu dužine osamnaest kilometara smo lako prešli. Dan je bio idealan za pešačene. Nebo iznad Gusarice su okitili beli oblaci, a prostrane livade, šareno cveće i leptiri. Borovnice su baš sazrele, nema ih mnogo, ali su se pojedinci svojski potrudili da ih naberu.






              Pogled sa vrha Gusarica graniče Golija, skroz na jugu, Smrdljuč na zapadu, Kopaonik i Kukavica na istoku, i Stolovi i Željin, na severu, Najlepši je pogled niz dolinu reke Studenice, prema beloj gradjevini istoimenog manastira. Sva okolna sela i visoravan Rudno se nesmetano vide.





              Najstariji učesnik ove manifestacije bila je Radica, naša gošća z Makedonije. Radica ima devedesetjednu godinu i za sada nema nameru da se zaustavlja. Planina Čemerno je za nju kao šetnja po parku. Najmladji učesnik je Ana, iz Kraljeva, kojoj je ovo prvi susret sa planinarenjem. U početku joj je bilo naporno, ali je na vrhu bila veoma zadovoljna postignutim.





                 Na stazi smo očistili nekolicinu izvora vode, usvojili smo nekoliko praktičnih saveta ukoliko se u šumi zaluta, i jednu prirodnu kamenu formaciju rešili da uvrstimo u značajno obeležje staze.







                 I uvek na kraju pešačenja, dočekuje nas domaćin Radojica uz obavezni pasulj. Veseli ragovor i smeh, kao i nezaboravno druženje su najlepši deo ove manifestacije.


Do sledećeg susreta na Gusarici.

Коментари