PLANINA JE NJEGOV DOM




         

             Osamdeset i neka godina ističe a njegova volja i posvećenost planinarenju ne posustaju.
Branislav Binić, poznatiji kao Bine,  najstariji je kraljevački planinar. Bio je dugodišnji član PSK Železničar a sada je član Planinarsko alpinističkog kluba Kraljevo.

              Kaže, planinarenjem se bavi oduvek. Iza sebe ima osvojene sve značajnije evropske, južnoazijske, južnoafričke vrhove,  pregazio je  gotovo sve planine u staroj Jugoslaviji,  a na mnogima ostavio i svoj trag.





               Pripadnost klubu njemu nije prepreka da se bavi svojom najvažnijom misijom, obeležavanjem i mapiranjem planinarskih staza. Planine oko Kraljeva poznaje kao svoj džep. Na Stolovima nema nijedna staza ili puteljak kuda ovaj neumorni čovek nije prošao .U svako godišnje doba i bez obzira na vremenske uslove, Bine je u planini, istražujući ili radeći na nekoj novoj stazi. Neretko ,obilazi  stare staze, osvežava markacije, raskrčuje naraslo žbunje.

                U početku je nosio  kanticu sa bojom i četku, kasnije je pravio metalne kružne oznake. Prvo je ukopavao drvene stubove, sada postavlja metalne. Strelice i putokazi su kao na raskrsnicama u gradu, sa sve reda vožnje autobuske linije.



               U mladjim godinama mu nije bilo teško da ustane u tri sata ujutru, uhvati voz za Polumir i pravac Stolovi. Uz put ka vrhu, tj. uz neku stolsku strminu, pravi stazu, ukucava strelice, pravi raskrsnice, premerava rastojanje od kote do kote. Uglavnom  radi sam, ćuteći, samo sa planinom govoreći...



               Od nedavno, Bine radi na obeležavanju najzahtevnije planinarske staze na Stolovima, Maglič -Klečak - Stolovi. Staza počinje na 260 metara nadmorske visine, kod tvrdjave Maglič, a završava na 1375 metara  visokom vrhu  Kamarište, na Stolovima. Bine je uvideo da bi , radi lakšeg prelaska preko reke Maglašnice, bilo potrebno napraviti jedan most i napravio ga je. Sve je sam premerio, obradio obale reke gde će ukopati noseće grede, naručio rezanu gradju i sklopio, na licu mesta, svoje remek delo. Pomagali su mu prijatelji i dobrovoljci u prevlačenju gradje preko reke, kao i u samoj izradi mosta, ali sve je moralo da bude kako Bine kaže.



                Skroman je do krajnjih granica. Nikakvu pomoć ili nadoknadu za svoj trud ne traži. A i kada je potražio, naišao je na zid nerazumevanja. Kad nije u planini, bavi se Putnim vodičima, malim brošurama za planinare. I nova  Binetova staza je snabdevena detaljnim  Vodičem u boji.




               Najbolje od planinarskih staza u  Kraljevačkom okrugu napravio je sam Bine. Preko četiristo kilometara obeleženih i mapiranih trasa  po Čemernu, Radočelu, Stolovima, Studenoj, Goču, Ravoj planini, ostavio je ovaj skromni čovek. Njegov ponos i životno delo su, osim Klečka, i dve transferzale: "Žaračka transferzala" i "Golijska transferzala". I još mnogo toga uradjenog za dobrobit svih planinara, delo je Binetovih ruku.



                  Zahvalnost ne očekuje, niti mu treba. Suncem okupani vrhovi planina ceo su njegov svet, planina je njegov dom.  I poneki stisak ruke prijatelja, poznanika ili planinara u prolazu, koji razume šta dobro obeležena staza u planini znači. To je Binetu najveća nagrada.


                                                                                 Svetlana Krdžić, PSK Železničar, Kraljevo

Коментари